Boganmeldelse 

MOD VERDENS TAG – Jacob Urth

– De højeste bjerge og de største eventyr

Hvis man som jeg, går rundt med en undertrykt eventyrer i maven, så vil jeg på det kraftigste fraråde at læse ‘Mod Verdens Tag’. Den giver nemlig læserne en utrolig trang til at bryde ud af ens komfortzone og bare tage ud i verden.

Den erfarne bjergbestiger Jakob Urth, har alle dage været drevet af eventyr. Siden han som dreng løb rundt i Toftum Bjerge og imens hans kammerater spillede fodbold eller håndbold, var hans natur mere til de individuelle sportsgrene som lystfiskeri, løb, badminton osv. Det var dog de mere ekstreme outdooraktiviteter som trak mest i ham og med god støtte fra hans far som ofte tog Jakob med på lange ture i skoven eller langs områdets kyster. Søgen efter det ukendte blev derfor en stor del af hans DNA og har været de lige siden. Han er i dag ejer af Urth- Adventures og medlem af ‘The Adventures Club of Denmark’, Eventyrnes klub. ‘Mod Verdens Tag” er en ekstrem ærlig og inspirerende beretning om de ofre livet som ekstrem sportsudøver og eventyrer medføre i forhold til familien, venner, kærester og ikke mindst én selv.

Straks jeg kom i vandet, kunne jeg se glimtende små sten nede på bunden. Jeg greb en håndfuld og var ikke et sekund i tvivl. Det var guld, og det var overalt” 

I maj 2018 kaster bjergbestigeren Jakob Urth sig ud i en udfordring af en anden verden. Han vil bestige verdens højste bjerg Mount Everest i Himalaya uden ilt og som ingen Danskere har gjort før. I denne enestående, inspirerende og hudløst ærlig beretning guider Jakob læserene de 8.848 meter op over de legendariske ‘Mount Everest’. Bjerget som bare i år har kostet mindst 7 mennesker i livet. I bogen kommer Jakob desuden ind på alle de andre ture til andre legendariske bjerge i ca. 8 kilometers højde, ligesom han på humoristisk vis fortæller om alle sine andre ture i sit eventyrlige liv som guide på klodens fjerneste steder og afkroge.

Jeg prøvede at sige noget, men var presset i bund og kunne ikke få en lyd over mine læber. Jeg lod den lille sydamerikaner gå tilbage, for selvfølgelig måtte jeg fortsætte, selv om jeg nu var alene på bjerget i over 8.000 meters højde”

Jeg var virkelig underholdt som læser og jeg lagde kun bogen fra mig en enkelt gang før den var læst til ende. Bogen er skrevet i et meget letlæseligt sprog og med nogle helt fantastiske billeder undervejs, som gør at man lige kan puste ud og få sat billede på det man lige har læst, hvilket er rart som læser, i hvert fald for mig. Bogen handler ikke kun om bjerge, men om alle de kampe, tanker og afsavn man må går igennem når man som Jakob sætter sig så store personlige mål. Jeg var hele følelsesregistreret igennem og man får virkelig en fornemmelse af (på godt og ondt) hvad det kræver, at være bjergbestiger på så højt et niveau og det er altså ikke for småbørn.

Jeg var super godt underholdt hele vejen igennem bogen og for én som mig som generelt godt kan lide at læse rejseberetninger er det dejligt, bare at kunne drømme sig væk for en stund. Det eneste kritikpunkt ville være at bogen var lidt for kort (142 s.) da man som læser gerne vil ha’ mere eventyr.

Fredericia Avisens boganmelder giver ‘Mod Verdens Tag’ af Jakob Urth 5 ud af 6 stjerner.