Annonce

Maya Marquard Nielsen går til vægtløftning i AK Heros i Fredericia Idrætscenter. Til juni deltager hun til EM for første gang. Selv ved hun ikke, hvad hun skal forvente sig rent sportsligt, men hun glæder sig til at komme ud og få erfaringen i at deltage i så stort et mesterskab.

I kælderetagen i Fredericia Idrætscenter ligger AK Heros. I lokalet sidder formand Lærke Busk Christensen, og henne ved en af stængerne med vægte på står Maya Marquaard Nielsen. Hun har gået i klubben siden januar 2022, og forinden var hun medlem i en Aarhus-klub, men i forbindelse med flytning startede hun i den fredericianske klub.

Det medvirker nu til, at AK Heros kan bryste sig med, at de har en vægtløfter, der skal til EM, men vejen dertil har været lang. Maya startede, som så mange andre til crossfit, men blev siden bidt af vægtløftningsdelen.

– Jeg har konkurreret i vægtløfning siden 2018. Jeg startede med crossfit, og fandt ud af, at jeg er stærk, og så synes jeg, at vægtløftning er sjov, og så har det taget fart, siger Maya.

Mayas personlige rekord i disciplinen ”træk” er 90 kilo og hun tager 103 kilo i stød. For ligesom at illustrere et vægtløftningsbillede til denne artikel tog Maya en vægtstang med 80 kilo på, og den løftede hun så let som ingenting.

– Det virker som et selvtillidsboost når man kan løfte tungt og når man laver personlige rekorder, bliver det vanedannende, siger Maya med et smil.

Annonce

At Maya har en baggrund indenfor crossfit er der ikke noget unormalt i, fortæller hun.

– Mange bliver introduceret via crossfit. Jeg er selv gået all-in på vægtløftning, lyder det fra Maya.

Netop det med all-in understreges af Mayas træningsmængde. Hun er oppe at træne 6-7 gange i ugen, og det tager derfor sin tid, hvis man som Maya har ambitioner i sporten.

– Indtil januar var jeg studerende, og nu er jeg jobsøgende, så jeg har god tid. Når jeg får fuldtids arbejde bliver det sværere, konstaterer hun og kommer ind på vennernes reaktion:

– De er meget støttende. De fleste af mine nære venner er i det samme miljø og ved det fylder meget.

Maya Marquard Nielsen har smil på læben. Hun skal nemlig til EM i vægtløftning. (Foto: AVISEN)

Maya erkender dog, at hun har måtte prioritere anderledes med at gå i byen og give den gas.

– Det er mest det med at gå i byen, hvor jeg er anderledes end mine jævnaldrende, men når mine fleste venner er i miljøet, er det fint, siger hun.

Det er ikke første gang, at Maya deltager i et mesterskab på den måde, men det er det største hun har været med til hidtil som vægtløfter. Hun har tidligere deltaget i U23 EM og var i efteråret 2021 til senior nordisk mesterskab. Netop i efteråret opfyldte hun også EM-kravet.

– Det er en to kamp, hvor man skal lave 190 i min klasse, og det skal man lave til et officielt stævne, og det gjorde jeg til DM, fortæller Maya Marquard Nielsen.

At opfylde kravet er dog ikke ensbetydende med, at man bliver udtaget.

– Når man har lavet kravet, udtager de ud fra dem, der har lavet kravet. Jeg fik at vide for en måned siden, at jeg skal med. Jeg håbede selvfølgelig på det, men der er også andre stærke kvinder i min klasse, siger hun.

Forude venter der nu forberedelser mod EM i Tirana, hvor Danmark har ti kvinder og tre mænd med. Mesterskabet afholdes i slutningen af maj og starten af juni. Maya skal selv dyste den 2. juni.

– Jeg konkurrerer én dag. Grunden til det er over så mange dage er, at der er mange vægtklasser, fortæller Maya.

Men hvad Maya forventer sig rent sportsligt af EM er ikke til at spå om. Hun ved ikke, hvor hun står i forhold til de øvrige deltagere.

– Jeg vil gøre mit bedste, og se hvad det rækker til, siger Maya, der dog har lidt forventninger:

– Jeg forventer nogle personlige rekorder og gode oplevelser ved et internationalt stævne, slutter Maya Marquard Nielsen.

Annonce