2021 var et hektisk år i fredericiansk politik. Susanne Eilersen (O) ser tilbage på året, og glæder sig til at få en ny udvalgskasket på i 2022.

Susanne Eilersen endte med at stå i orkanens øje. Hun stod trofast ved Steen Wrists side, da Fredericia Kommune kom i søgelys i forbindelse med sager omkring den forhenværende borgmester og kommunaldirektør.

Hektisk start på året

Der blev bestilt dyre advokatundersøgelser, og i marts blev der afholdt et pressemøde, hvor der for rullende kameraer skulle fremlæges undersøgelser.

– Det var en hektisk tid, hvor man så sig selv komme i meget stor modvind, og der blev skudt på min person og rolle i stedet for at fokusere på andre, der havde gjort noget forkert. Det skulle jeg lige forholde mig til. Det med at føle, at jeg havde været den værste skurk, havde jeg ikke set komme. Der er et menneskeligt aspekt i det med personer bagved og familien, som er hårdt. På sociale medier er der ikke et ord, som man ikke må sige, og det skulle man også forholde sig til, siger Eilersen og fortsætter:

– Vi skullet også tage ansvar og have rodet op og anerkende, at vi fremadrettet skal gøre ting anderledes i forhold til borgere. Jeg er ked af, at tilliden til politikerne forsvandt i 2021. Jeg kan godt forstå det langt henad vejen, og det skal vi rette op på. Det er hårdt, når man får den landsdækkende presse efter sig. og skal spekulere i hvad man skal gøre. De første tre måneder ville jeg gerne have været foruden.

– Omkostningerne til advokatundersøgelserne endte med at blive et tocifret millionbeløb, men Eilersen mener, at det var nødvendigt. Hvis vi ikke tog det i strakt arm, så var vi stået et andet sted. De mange penge er jeg ked af, men jeg er sikker på, at det var den eneste mulighed vi havde. Det føltes sådan, da vi stod i det med, at der væltede skeletter ud af skabene. Det havde vi ikke kunnet stå med selv som byråd. Pilen pegede også mod den øverste ledelse i kommunen, men jeg er ærgerlig over det. Det er godt, at det ikke var så alvorligt, som vi troede, siger Susanne Eilersen med henvisning til, at købet af Argentinervej viste sig ikke at være ulovligt.

Efter nogen tid med de verserende sager havde Dansk Folkeparti-politikeren fået nok. Hun stod i skudlinjen, når de kritiske spørgsmål blev stillet, men hun savnede handling fra Socialdemokratiet.

– Det bliver drejet over på min person og mit parti, hvor vi kun havde to i byrådet. Socialdemokratiet havde absolut flertal, og gik under radaren og dukkede sig. Jeg synes, at jeg stod på perronen og forsvarede og forklarede mig og fik nok. De måtte kigge indad og stå på mål for deres tidligere borgmesters gøren, forklarer Susanne Eilersen.

Der er talt om den længste valgkamp i Fredericia i mange år, og temaet blev ikke som Eilersen havde ønsket det.

– Det var en lang valgkamp, hvor vi mere talte tillid end visioner. Det er træls, men jeg tror vi kan gøre noget ved det i 2022. Der var brug for det, og mit parti og jeg havde gode snakke derude. Folk var glade for det ansvar jeg tog og sagde, at vi nok skulle finde tilliden igen. På den måde var det positivt. Nu står vi et sted med vores parti, hvor vi kan være tilfredse med den ramme vi har, siger hun.

Et nyt kapitel starter

Eilersen har blandt andet i den nu afsluttede byrådsperiode siddet som formand for Sundhedsudvalget, der er lidt af et hjertebarn for hende.

– I de seneste år har det været lidt stille, da vi har haft corona, der har lagt nogle ting ned, men vi har et sundhedshus, hvor enderne er nået sammen. Vi har fået mange aktører i huset, som vi har en god dialog med også. Vi har lavet gode aftaler med de interne lejere i huset, og på tærsklen til 2022 får jeg afleveret et selvkørende sundhedshus, hvor 80 procent af huset er udlejet, siger Susanne Eilersen og fortsætter:

– Man kan ikke være andet end stolt over, hvor vi er. Jeg er stolt over at sende udvalget videre og der er stadig ting vi skal gøre bedre, men det kan Connie (Connie Maybrith Jørgensen fra SF, red.) også løse. Som sagt, så skal jeg nok hejse flaget for sundhed, selvom jeg starter et nyt kapitel.

Ville du have gjort noget anderledes i 2021?

– Det tror jeg ikke. Det var ude af mine hænder at gøre første halvdel af 2021 anderledes. kunne jeg det, så ville jeg have fokuseret på et hospice og flere sengepladser på sundhedshuset. Jeg kan ikke se, hvad jeg skulle have gjort, siger Eilersen.

En ny periode i Fredericia Byråd er netop startet. Det betyder, at Susanne Eilersen har sat sig i stolen som formand for Bosætnings- og turismeudvalget

– Det er nyt og spændende. Jeg har selv har været med til at sætte det i søen. Det er nyt for mig, da jeg skal ud på nye områder og det glæder jeg mig meget til. Vi skal løfte et fæstningscenter så folk kommer hertil som turister. Når Varde kan, så kan vi også, da vi har noget unikt at byde på, forklarer Susanne Eilersen og slutter:

– Jeg har en anden opgave end udvalget, og det er, at skal skabes tillid. Byrådsmøderne bliver længere. Jeg vil lægge en ny strategi for hvordan jeg og DF formidler politikken. Det vil man se på dagordenerne, da jeg i byrådet vil fortælle om processen om den beslutning, der vedtages. Jeg har også bedt om politisk træffetid på rådhuset, hvis der er sager derude vil jeg have træffetid så folk kan møde mig ansigt til ansigt for at skabe tillid.