Fredericia AVISEN besøgte Billunds Boghandel som har fået nye diske i butikken. Specielt disken i bogafdelingen vækker minder frem hos Elsa Billund.

Elsa Billund står ikke stille ret lang tid bag disken, hun vimser rundt, ofte med en bog i hånden. Hun kan være svær at holde styr på, men før var hun nogle gange fanget bag ved disken med ryggen mod Sjællandsgade. Nu er der kommet en speciel designet disk som er placeret midt i lokalet. Elsa er stadig svær at holde styr på, men det virker som en mere logisk placering, når hun, som PACMAN, udstyret med et joystick løber i alle retninger og tilbage igen.

disk
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

“Ændringer sker ikke så hurtigt her,” griner Elsa og fortsætter, “jeg har stået bag den gamle disk i 25 år og nu var det tid til en ny placering”.

Elsa har allieret sig med to meget dygtige unge designere fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Det er nevøen Gustav Dupont Billund og Frederik Weber som har designet og udført byggeprojektet.

disk
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Æstetikken og designet passer perfekt til vores gamle og smukke boghandel, hvor vi værner om den gode historie og den gode bogoplevelse”, siger Elsa.

Det viser sig faktisk, at disken er tilbage i sin oprindelige placering, som den var for 35 år siden, dengang var Elsa kun 22 år. Den nye placering gør, at Elsa kan se byen fra en ny vinkel, selvom hun ikke står så meget bag disken.

disk
Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

“Det er sjovt at mange af vores stamkunder ikke er så vilde med ændringer, men kun få har opdaget at vores bogafdeling næsten er blevet dobbelt så stor med tiden”, siger Elsa.

Vi ringer til nevøen Gustav Dupont Billund, som er en af ophavsmændene til den flotte nye disk. Sammen med kammeraten Frederik Weber har de både fået ideerne, designet og udført dette mesterværk.

Gustav fortæller, at den er lavet i fyrretræ som resten af hylderne i butikken.

“Disken er ikke behandlet, så den bliver mørkere og ældes med tiden. Den bliver kønnere og patineres med en varmere nuance som dagene går”, siger Gustav.

Gustav fortæller, at disken er inspireret af tresserne, “det vigtigt at den fremstår ny, men med morfar i tankerne, som han havde tiltænkt boghandlen. Diskens placering åbner butikken op, Elsa har været skjult og haft solen stående ind i ryggen i mange år. Nu kan man se disken fra gaden og lyset kommer ind i butikken. Placeringen er symmetrisk placeret mellem søjlerne midt i butikken, og så er den nye disk buet modsat den firkantede disk. Tankerne er, at vejlede kunderne rundt i stedet for en lukket gavl, det giver en brat afslutning.

Disken er utraditionel på flere måder, i den moderne tidsalder, vi er i designer, man typisk og sender computertegninger videre til en producent. Men for Gustav og Frederik var det vigtigt at dygtiggøre sig at lave hele processen selv.

“Vi ville gerne favne det hele, både at forstå materialerne, det funktionelle, æstetikken og funktionaliteten. Vi er tilfredse med resultatet, vi snakkede faktisk om at det virker som om at den har stået der altid og passer ind i forretningen”, afslutter Gustav.

Annonce