Vibe Dyhrberg gjorde det som de fleste nede på listerne drømmer om: Hun sprængte den og blev valgt ind med tredje flest stemmer for Socialdemokratiet. Med et så flot valg fulgte også ansvar, blandt andet skal hun være næstformand i det nyoprettede Unge- og Uddannelsesudvalg.

– Jeg er overvældet. Jeg havde slet ikke turdet håbe på det, for vi var så mange gode kandidater på listen.

Sådan lød det fra Vibe Dyhrberg få minutter efter de 21 kommende byrådsmedlemmers navne blev læst højt. Allerede der vidste hun, at det for hende skulle handle om mennesker.

– Så længe det har noget med mennesker at gøre, så er jeg åben for det meste. Når man som jeg er helt ny, så skal jeg også være ydmyg, lød det fra den dengang helt nyvalgte Vibe Dyhrberg. Det har dog ikke ændret sig meget, selvom der er gået over tre uger siden valgdagen.

Mange nye råd, udvalg og opgaver

Det er de færreste der kender alle råd, udvalg, nævn og andet der hver eneste dag er med til at gøre en forskel for borgerne i Fredericia. Der er mange af slagsen, der hver især løser et konkret formål.

– Det er stadig en smule overvældende. Efter det første gruppemøde var der meget at forholde sig til. Det er meget nyt og en smule kaotisk. Det er en verden, hvor der som ny er mange ting at forholde sig til. Der er mange led man slet ikke anede, der eksisterede. Jeg skal være ærlig og sige, at der er meget jeg ikke anede eksisterede, fortæller Vibe Dyhrberg.

Med de mange nye opgaver og informationer er det vigtigt med et bagland, der kan hjælpe en på vej. Her oplever Vibe Dyhrberg, at der er stor opbakning til hende.

– Jeg synes, at vi allerede på vores første gruppemødet kunne mærke, at vi blev inddraget og spurgt om vi havde brug for yderligere forklaringer og andet. De forsøger at inddrage os og de stiller sig til rådighed hvis der er noget man skal vide noget om. Det er bedre end bare at få stukket en opgave i hånden uden hjælp, siger hun.

– Nu fik jeg et rigtig godt valg – og jeg var bange for at det ville træde nogen over tæerne. Det vidste jeg ikke lige, hvordan andre ville tage. Der har også siddet nogen der ikke er blevet valgt – og så kommer jeg der og springer listen. Men jeg synes ikke der har været sure miner, tværtimod, forklarer Vibe Dyhrberg.

I forhold til privatlivet kan det være svært at få et job som byrådsmedlem til at passe ind ved siden af hverdagens øvrige opgaver. Men den del har Vibe Dyhrberg fået styr på.

– Nu har jeg den fordel, at jeg afslutter min uddannelse til januar og lidt kan søge stillinger, der passer til det. Jeg har været på SU i syv år, så jeg har ikke mega travlt med at skulle finde det helt vilde. Jeg er ikke økonomisk afhængig af det. Så på den måde tror jeg, at jeg er rimelig godt stillet, siger Vibe Dyhrberg.

– Vi har brugt en hel del tid på forventningsafstemning, helt uden at vide hvad det egentlig betyder at være valgt. Vi har skullet finde et fælles fodslag om, hvordan vi så løser det, men jeg synes, at alle er gode til at stille deres hjælp til rådighed, fortsætter hun.

Udvalg hvor erfaringen kan bruges

Vibe Dyhrberg har fået plads i to udvalg i det nye byråd. Hun skal være medlem af Senior- og Socialudvalget – et udvalg der bringer socialudvalget tilbage til en mere ”normal” placering end den seneste periode, og så skal Vibe Dyhrberg være næstformand for Unge- og Uddannelsesudvalget.

– Det bliver en stor opgave at løfte i Unge- og Uddannelsesudvalget. De unge får deres helt eget udvalg, så det kommer der et stort fokus på. Det er en stor post der skal løftes, men samtidig har jeg fået den post, fordi nogen tror det er en opgave, jeg kan bære på mine skuldre. Men samtidig har jeg ikke fået mere, end at jeg føler, at jeg kan sætte mig ind i tingene, forklarer Vibe Dyhrberg og fortsætter:

– Det er et udvalg, der selvfølgelig skal have fokus på et campus og tiltrække uddannelser. Men mit fokus er de 340 unge, der hvert år ikke gennemføre folkeskolen eller får en uddannelse. Det er dem, jeg synes der skal tales om. Det hænger også sammen med andre af mine poster i forskellige bestyrelser.

Selv er Vibe Dyhrberg den yngste i den socialdemokratiske gruppe, men det er nok mere et udtryk for gruppen end for, at hun er meget ung. Men hun har fire piger i forskellige aldersgrupper – og det giver hende et godt indblik i de unge mennesker hverdag.

– Jeg kommer automatisk til at inddrage mine børns syn og hverdag. Det giver et godt indblik i at se ind i, hvordan de unge mennesker har det. Desuden har jeg selv erfaring i, hvordan det er at starte et liv uden en uddannelse, siger Vibe Dyhrberg.

På socialområdet er man gået tilbage til en mere traditionel opdeling. I de seneste fire år har det været en del af beskæftigelsesindsatsen, men i den seneste konstituering har man atter et mere rendyrket socialudvalg.

– Det er absolut begge dele, der betyder meget for mig. Jeg har talt en del om ældre, og de har altid fyldt for mig – også med min fortid i FOA. Jeg er snart uddannet socialrådgiver og skriver bachelor om misbrugere i Fredericia, så det fylder bestemt også noget, siger Vibe Dyhrberg og fortsætter:

– Jeg tror bestemt det gør en forskel, at man har prøvet at stå derude. Det giver en erfaring man ikke kan læse og lytte sig til. Det gør også, at jeg har et netværk, der er ude i virkeligheden. Det skal vi også bruge meget mere af. Jeg vil gerne bruge tid på at komme på besøg, og skulle se en ægte hverdag. Når jeg har erfaringen, så har jeg været væk fra det i syv år.

Vibe Dyhrberg indtræder i Fredericia Byråd fra d. 1. januar 2022. Hun blev valgt med 371 stemmer på den socialdemokratiske liste.