Morfar er stadig aktiv som frisør, selvom han er 75, og nu er 17-årige Jorun startet som frisørelev hos Passion by Bjerring. Hun drømmer om en karriere som sin morfar.

Jorun Billesbølle, der netop er startet som elev hos Passion by Bjerring i Fredericia har frisørfaget i blodet. Hendes morfar Keld Wilfred Thomsen blev uddannet herrefrisør, damefrisør, barber og parykmager i 1968, og har haft egen salon i Fredericia siden 1969. Indtil 2015 på Egeskov 63, hvor salonen først hed Kelds Frisørsalon og siden skiftede navn til Salon A.B-SE for at komme først i telefonbogen. Men da salonen lukkede på Egeskovvej var han ikke klar til at slippe frisørfaget endnu. I dag er han 75 år, og har stadig salon i hjemmet på 6. julivej.

– Jeg har Fredericias mindste salon. Der er én stol, og én ventestol, men jeg kan stadig godt lide at klippe, og jeg har været heldig, at kroppen har kunne holde til det, siger Keld Wilfred Thomsen, der ikke længere laver farver og permanent, men stadig klipper kunder, som han har klippet over 50 år.
Under corona-nedlukningen overvejede jeg at stoppe, men flere af mine kunder kom og sagde, at jeg kunne prøve på at lukke. Så ville de sagsøge mig, griner Keld Wilfred Thomsen, der dog har trappet ned til kunne at klippe tre dage om ugen og måske trapper yderligere ned til to dage efter nytår.

Frisørfaget er drømmen

– Jeg kan godt mærke, at jeg bliver træt om aftenen. Min kone vil gerne have, at jeg stopper, men hun siger, at jeg har mange undskyldninger, smiler Keld, der ikke bare har arbejdet i salon, men også har siddet i det lokale frisørlaug, været rundt i Danmark og sætte hår på skuespillerne ved diverse revyer og været til klippekonkurrencer samt undervist andre frisører i faget.

Joruns mor sad i sin tid på trappen mellem Kelds gamle salon og privaten på 1. salen og så sin far klippe og farve. Hun lånte også salonen for at klippe og farve sine veninder, og hun drømte selv om at blive frisør, men blev talt fra det af sin far. Så Joruns mor blev pædagog, men er hele sit liv fortsat med at farve og klippe hår på familie og venner, og glæden ved frisørfaget er gået i arv til 17-årige Jorun, der aldrig har været i tvivl.

– Jeg har altid vidst, at jeg ville arbejde med hår og makeup. Min mor siger hele tiden, at jeg skal følge mine drømme og gøre det, der gør mig glad, så det gør jeg. Den første dag jeg kom hjem fra salonen havde jeg ondt i hele kroppen af at stå op hele dagen, men jeg elskede det, og min mor sagde, at mine øjne lyste. Jeg tror faktisk stadig min mor fortryder, at hun ikke blev frisør, fortæller Jorun Billesbølle.


Farver fremhæver personlighed

Hun er vild med at høre om kundernes liv og glæder sig ikke mindst til, at hun kan få lov at lege med farver og saks. Faktisk har hun tyvstartet lidt, da hun siden konfirmationsalderen har klippet og farvet hår på sin søster og sine veninder.

– Det fede ved farver er, at man kan ændre på folks udtryk og få deres personlighed frem. Det kan jeg rigtig godt lide, siger Jorun Billesbølle, der ligesom sin mor også har siddet i morfars salon og set ham arbejde med saksen.

Frisørfaget har ændret sig enormt siden Keld startede i 1960-erne. Førhen var der masser af mænd i faget, mens det i dag primært er kvinder, der uddanner sig til frisør.

– Da jeg startede var der 26 herrefrisører i Fredericia, og vi havde ofte 15 barberinger om dagen, fortæller Keld. Der er stadig mænd, der får ordnet skæg hos frisørerne, men i dag er det primært mænd med langt skæg, der får det klippet og trimmet og ikke barberinger der fylder i ordrebogen.


Men ligesom morfaren har været godt rundt i frisørfaget, så glæder Jorun sig også til at prøve en hel masse af.

– Hvis jeg kan få en lige så god karriere som morfar har haft, så vil jeg gerne blive ved til jeg er 75, siger Jorun Billesbølle, der netop har valgt at blive elev hos Passion by Bjerring fordi der er mange muligheder for kurser og læring i en salon med flere uddannede og elever og en mester, der netop fokuserer meget på uddanelse og udvikling.


– Stemningen her i salonen er bare rigtig god, og jeg får allerede fra starten lov til rigtig meget, og det er vigtigt for mig. Jeg vil gerne lære en masse, siger Jorun Billesbølle.

Keld Wilfred Thomsen var oprindeligt kommet i smede- og maskinlære, men kemien var ikke god med mester, så han skiftede lidt tilfældigt til frisørfaget, da han fik det tilbudt, og da han nyder at have med mennesker at gøre, så har han aldrig fortrudt det valg. Barnebarnet Jorun er heller ikke i tvivl. Også hun elsker at tale med mennesker, og så brændet hun for hår og makeup, og hun nyder allerede dagene som elev hos Passion by Bjerring i Fredericia.