På sin 20 års fødselsdag skulle Melika Alavi Shahidi stemme for første gang. Da vi talte med Melika første gang var hun kun sikker på, at hun skulle stemme, men hvad hun skulle stemme var ikke afklaret. Men to uger senere har hun sat sit kryds – på en kandidat hun stoler på.

Melika Alavi Shahidi er født og opvokset i Fredericia. Efter en gennemført STX på Fredericia Gymnasium har hun sabatår, et år der bliver brugt på at arbejde. Når hun vender snuden hjem mod Korskærparken, så fylder fritidstilbuddene i Fredericia meget. Derfor betød det også noget for hende, da hun for første gang skulle stemme 16. november.

Når hun ikke er på arbejde bruger Melika tid som frivillig i både pigeklubben og ungerådet i Korskærparken, to grupper der holder til i medborgerhuset. Hendes engagement i det lokale miljø skinner igennem i hendes væremåde – og for hende betyder det noget, at hun kan gå forrest for de unge og vise, at demokratiet er noget man skal deltage aktivt i.

– Jeg har stemt fordi jeg ved, at der især er mange unge der ikke stemmer. Jeg har stemt fordi jeg gennem min samfundsfagsundervisning er blevet meget bevidst om, at det er afgørende at alle kommer ud og stemmer. Hver en stemme tæller, selvom man ikke altid tænker det, siger Melika.

Medmenneskelighed er kodeordet

Forud for valget betød medmenneskelighed rigtig meget i Melikas tanker om kommunalvalget. Noget andet var de unges muligheder for at mødes – noget hun mener er en stor mangelvare i Fredericia. Derfor gjorde hun sig flere overvejelser inden hun satte sit kryds.

– Jeg er ikke gået så meget op i kommunalvalget, desværre, selvom det jo er meget afgørende for vores kommune. Men jeg har valgt ud fra medmenneskelighed og hvad vi kan gøre bedre for vores by – også i forbindelse med de udfordringer der er lige nu i Fredericia. Der er behov for at sætte mere fokus på det, siger Melika.

På hendes vej til at finde ud af hvem der skulle have hendes kryds har hun kigget på valgplakater, læst op på politikere, fulgt lidt med på Facebook – og som så mange andre har hun også været forbi en kandidattest.

– Jeg har kigget på en kandidattest, hvor jeg har fundet ud af hvem jeg er mest enig med. Det har gjort, at jeg faktisk endte med at stemme på den person jeg fra starten af havde udset mig, siger Melika og fortsætter:

– Der er flere der har overrasket mig meget positivt, der er ikke nogen der sådan stikker negativt ud. Da jeg tog kandidattesten kom der nogle frem jeg ikke havde tænkt på efter at have set valgplakaterne for de forskellige partier. En af dem jeg blev overrasket over var fra Alternativet, hvor jeg havde mere til fælles end jeg troede.

– Dog endte jeg ikke med at stemme på dem alligevel. Jeg endte med at stemme på et parti der som helhed gik mere op i de samme sager som optager mig og ikke den ene kandidat jeg blev overrasket over, supplerer hun.

Gik med en hun stoler på

Tilliden til politikerne kan til tider være på et meget lille sted – især i Fredericia taget de seneste episoder i betragtning. For Melika endte det også med at betyde noget, at der var en kandidat på listen hun følte hun kunne stole på.

– Jeg vidste godt hvilke kandidater der var, for der var kandidater jeg havde hørt om – og en jeg kender fra gymnasiet. Jeg har fulgt meget med på hans sociale medier og hans visioner og fokuspunkter for hvad der skal ske i Fredericia. Jeg ved hvem han er som person og jeg har kendt ham – og det at jeg kendte ham og ved hvad han står for, det tiltrak mig. Jeg har mere lyst til at stemme på en jeg stoler på, siger Melika.

Med et fuldtidsarbejde et stykke væk hjemmefra har det været sparsomt med tid for Melika. Dog har hun forsøgt at sætte sig ind i kandidaterne, inden hun satte sit kryds.

– Jeg har ikke haft tid til at følge med i debatterne. Men jeg har fulgt med i de lokale medier og nyheder omkring hvem der siger hvad. Jeg har desværre ikke fået fulgt nok med i valgkampen, men det der har været på min facebook-side, eller når mine forældre har nævnt noget, så har jeg læst om det, forklarer hun.

– Som førstegangsvælger har jeg brugt en del tid på at finde ud af hvem jeg skulle stemme på. Det lette er at tage en tekst, men jeg har også været inde og læse mere om dem jeg har set hænge på valgplakater i lygtepælene. Det har været med til at afgøre min stemme. Det var vigtigt for mig at stemme, lyder det afslutningsvist fra Melika.