Fredericia AVISEN mødte den lokale musiker Lars Olrik på en hjørnecafé i indre by til en snak om livet, fremtiden og drømmene.

“Jeg hedder Lars Olrik. Jeg er 41 år og kommer fra Fredericia. Jeg er født og opvokset i byen, men har brugt meget af min barndom/ungdom i Erritsø. Jeg gik på Bakkeskolen, hang ud på Erritsø Fritidscenter, hvilket var fantastisk og vi ved jo godt, at når vi har gode rammer som børn, så er der også gode chancer for, at det påvirker én positivt senere i livet, og hér må jeg bare starte med at takke Bakkeskolen og Erritsø Fritidscenter. Der var nogle fantastiske pædagoger og lærere, som jeg havde en utrolig sund respekt for. Jeg påstår ikke, at børn i dag, ikke har det, men der var en anden gensidig respekt dengang, som man ikke oplever på samme måde i dag. Og jeg vidste jo godt, at hvis jeg opførte mig ordentligt, ja så, fik jeg også lov til at komme ind og spille trommer. Den ene hånd vasker den anden.

Hvor gammel var du, da du begyndte at spille trommer?

Jeg var ca. 12-13 år. Det havde noget at gøre med, at den klasse jeg gik i på Bakkeskolen, der var der også en af mine bedste venner som havde interessen for musik og vi fik sammen lov til at hænge ud i musiklokalet i frikvarterne og vi fandt hurtigt ud af, at når vi kom bag trommerne, så følte vi os rigtig godt hjemme. Jeg havde egentlig ikke den store interesse i alle de andre instrumenter. Det var de store flotte trommer ovre i hjørnet, der trak i mig. Og efter kort tid, begyndte klassen også at snakke om os og vi fik den respekt, alle unge mennesker hungrer efter, griner Lars.

“Derefter gik det stærkt og min mor spottede også, at jeg var dygtig og sendte mig til trommeundervisning ude på centralskolen ved en fyr der hed ‘Finn Træde’ som ved siden af undervisningen også spillede i bandet ‘Seven Up’. En person som jeg aldrig glemmer og som jeg skylder rigtig meget for nogle gode og lærerige timer,” siger Lars Olrik og fortsætter:

“I aftenklubberne, hvor der var et super godt sammenhold, begyndte jeg stille og roligt at få foden indenfor i musikmiljøet. Jeg begyndte at hænge ud med andre unge, som også havde interesse i musik. Jeg lavede bands med andre unge og derefter begyndte det bare at gå slag i slag. Det var en fantastisk tid og jeg havde en virkelig god barndom.”

Hvad var det der trak ekstra meget ved lige præcis trommerne?

“Min mor har altid sagt, at jeg var og er en dagdrømmer og jeg tror, det at jeg kunne koble fra/af på trommerne og ikke tænke så meget, nok var med til at gøre udslaget. Derudover har min far altid sunget og musikken har altid været en del af min barndom. Hvis man slår mit efternavn Olrik op, vil man også se, at min slægt er en bred skare af kreative typer – lige fra designere, kunstnere, selvstændige i alle afskygninger. Så det ligger åbenbart dybt i vores gener,” siger Olrik og fortsætter:

“Men lyden, “sounden” af trommerne var bare lige mig. Og nu hvor jeg tænker nærmere over det, så startede jeg faktisk meget tidligere. Allerede da jeg som helt lille blev passet af min mormor og fik lov til at låne hendes strikkepinde og gryder og hvor jeg kunne sidde en hel eftermiddag og bare gi’ den gas på de hér gryder. Men som vi var inde på tidligere, ja så, var det først da jeg mødte andre unge med samme interesse, at det rigtig tog fart. Specielt en pædagog som hed Lars Hansen – en konge mand, var skyld i at jeg fortsatte med at spille trommer og ham har jeg meget at takke for den dag i dag. Jeg har generelt været heldig og har haft rigtig mange søde og dygtige mennesker indover og jeg vil være dem evig taknemmelig. Jeg bliver simpelthen også nødt til at nævne Uffe Madsen, som de fleste musikere i byen kender. Altså, de fleste af os har en far, men nogle har også en far nr. 2 og her har Uffe virkelig været fantastisk. Nu skal dette interview ikke blive ren namedropping, men ja, jeg har mange at takke!”

Hvilke band/bands spiller du i?

“Jeg spiller i bandet ‘Black Income’ og kun ‘Black Income’. I mine unge dage, havde jeg det,- som jeg også havde det med pigerne. Jeg spillede i en masse forskellige bands. Jeg kunne ikke få nok, griner Lars. Spøg til side, jeg spillede i rigtig mange bands og var ikke så god til at sige fra. Så jeg brugte meget af min energi på alle mulige bands og ”øvede” nærmest konstant, men efter at jeg er blevet ældre, har jeg også fundet ud af, at det er bedre at have sit fokus et sted.”

Hvad lytter du til i dag?

“Da jeg var helt ung sværgede jeg til, at jeg kun ville lytte til hård rock og heavy, men smag er jo udefinerbart og ændrer sig hele tiden, så i dag lytter jeg til alt – lige fra reggae, til klassisk og jazz. Jeg lytter med musiker ører og prøver hele tiden på, at blive inspireret. Så længe at det er godt spillet, produceret og lækkert for øregangene.”

“Selvom jeg elsker det gode gamle musik fra 60’erne og 70’erne så nytter det ikke noget at jeg bliver hængende i de tidsaldre. Man skal hele tiden søge ny inspiration.”

Hvor skal man gå hén, hvis man gerne vil lære at spille trommer i Fredericia?

“Hmmm. Det eneste sted jeg kan anbefale er Ungdommens Hus, hvor der er nogle rigtig søde pædagoger, som altid vil stå til rådighed med at finde en musiklærer eller et øvelokale, hvor man kan tæske løs. Så hvis man står som far eller mor og ikke lige ved hvor man skal henvende sig, så vil jeg helt klart anbefale at tage derned og få fat på en pædagog. Før i tiden var det hele jo samlet på ‘Lydmuren’, hvor man blev hjulpet lige fra man kom ind af døren og hvor det hele var samlet under et tag, men det har ”de” jo desværre splittet af.”

Hvornår øver du?

“Jeg øver faktisk sjældent alene. Vi øver et par gange i ugen med ‘Black Income’. Vi har vores eget studie og her optager/indspiller vi også vores nye musik. Så jeg får min lyst styret. Derudover går jeg meget på nettet og nørder musik, spiller lufttrommer, hvilket giver mig rigtig meget.”

Fremtidsdrømme?

“Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at jeg/vi begyndte at få noget credit for vores musik. Altså, det er super dejligt at vi ligger på Sportify og at vi kan sige, at et af vores numre har passeret 100.000 afspilninger, men i og med, at vores musik ikke er så mainstream, gør, at det er lidt svært af finde jobs. Altså, hvis koncertstederne ikke kender vores musik inden vi henvender os, så kan det godt være lidt svært. Men vi er efterhånden begyndt at få rigtig mange kontakter på nettet og i udlandet, hvilket vi håber og drømmer om, med tiden vil bære frugt. MEN, vi bliver spillet på diverse radiostationer, får gode anmeldelser i aviserne, så vores tid skal nok komme. Jeg vil lige nævne, at vores sidste plade ‘Noise Pollution’ fik 5 ud af 6 stjerner i Gaffa. Så noget må vi gør rigtigt. Vi er lydnørder, og det vi sender ud skal bare være i orden, ellers er det ikke ‘Black Income’. Vi går ikke ned på lyd, udstyr eller kvalitet! Musikken tager den tid det tager. Ligesom en god flaske vin eller god ost, griner Lars. Vi kommer ikke til at udsende noget vi som band ikke kan stå inde for. Så jeg beklager, men jeg kan garantere at det er ventetiden værd og fortsætter. Vi er ikke et coverband, dem er der rigeligt af, vi er et band som laver vores egen musik, hvilket kræver blod sved og tårer. Det er absolut ikke nemt arbejde. Jeg synes at der lidt en skævvridning ift, at der står coverbands rundt på diverse barer og spillesteder og spiller Thomas Helmig, Robbie Williams, U2 og hvad ved jeg. Så jeg vil da helt klart opfordre diverse spillesteder, pubber og restauranter til at tage nogle chancer og satse bare en lille smule og prøve noget andet end hvad de plejer at gøre.”

Når du ikke spiller musik, hvad bruger du så din fritid på?

“Jeg har altid elsket at lave mad og overvejede på et tidspunkt at blive kok. Men det er jo et sindssyg hårdt miljø og jeg ville ikke have holdt i mere end et par år, men jeg elsker god mad, kaffe, the, vin, øl jeg kunne blive ved. Alle de ting, hvor man kan få lov til at ”nørde” lidt og gå lidt i dybden og udforske. Kald mig bare en livsnyder. Derudover elsker jeg at cykle lange ture – 100 km om ugen er ikke unormalt, hvilket kommer bag på mange,” griner Lars.

Hvordan behandler livet dig?

“Jeg synes at livet behandler mig godt. Jeg er sund og rask og har gode venner. Men jeg må nok erkende at min tinnitus og min nedsatte hørelse kan være en ulempe for mig. Det er ikke alle der tænker over det og mange ved det slet ikke. Men dem der ved det, er gode til at tale til mig på den rigtige måde – altså tale tydeligt og i min retning. Men ift. arbejde kan det også godt være en hæmsko, da jeg nok ikke skal ansættes som kanonkonge eller fyrværker griner Lars:-D. Det er noget jeg tænker rigtig meget over. For hvis først mine ører ikke virker. Så bliver flammen inde i mig bare slukket, hvilket jo netop er at spille trommer, lytte til musik. Så dør baby fandme, griner Lars. Det er og bliver min værste frygt. Men jeg må også sige, at Vejle sygehus er et fantastisk sted. Jeg går altid glad derfra når jeg har været til kontrol og jeg kan kun sige tak til forskerne og til den udvikling der har været indenfor det område, hvilket gør at min livsglæde stadigvæk er i top.”

Hvis man nu gerne vil lytte til noget Black Income, hvor finder man det så?

“Først vil jeg gerne sige at jeg elsker at spille sammen med de hér drenge. Henrik Thrane som er forsanger og guitarist i bandet er uddannet indenfor IT. Så når du går ind på din Facebook og skriver ‘Black Income’ så spiller det bare. Der ligger musik, videoer og info Der er også link til Sportify og til vores officielle hjemmeside. Derinde vil der dagligt være opdateringer ift. hvad vi går sysler med. Så det vil jeg helt klart anbefale.”

Links i bunden af artiklen. 

Har I noget nyt i støbeskeen?

“Ja! Vi har altid noget i støbeskeen. Vi har fundet ud af, at nutidens fans er krævende og hvis vi ikke leverer, så springer de simpelthen fra. Så vi er hele tiden i gang med at røre i gryden og producere ny musik. Men igen, det tager tid og vi smider ikke bare noget ud. Det skal sgu være i orden.”

Fredericia AVISEN, siger tak til Lars for en hyggelig snak og eftermiddag. Det bliver spændende at følge ‘Black Income’ fremadrettet og på AVISEN ønsker vi dem alt muligt held og lykke i fremtiden.  

www.blackincome.dk

https://jutlander.dk/om-jutlander-bank/om-os/afdelinger/fredericia