Det var i går en stormfuld fæstningsby, hvor efterårets blade susede gennem de snorlige gader og pingvinspringvandet skød efter de indpakkede fredericianere, der shoppede. I dag skinner solen og ind ad døren på Kurts Kaffebar kommer den storsmilende Lene Hartmann Bach.

Kurts er i dag så godt besøgt, at jeg har sat mig i det mest moderne hjørne af kaffebaren. Det passer godt til mit møde med Lene Hartmann Bach, hun er en stilbevidst og moderne kvinde selvom dåbsattesten fortæller, at hun er 52 år gammel. Lene overrasker mig ved, at bede om en helt almindelig sort kaffe, hun er ikke til de moderne kaffetyper, men peger ikke fingre af, at jeg bestiller cafe latte.

Siden jeg selv flyttede til Fredericia, har Lene Hartmann Bach altid været at finde i bybilledet, og det er der en grund til. Hun brænder for Fredericia og hendes fødselsdag kan som de færreste fredericianere prale af at være på den prominente dato 6. Juli.

Lene er født indenfor voldene og hun ville være mit bud på den næste, der skulle køres som årets fæstningsdreng.  Hun gik på Bakkeskolen og var aktiv til springgymnastik i Erritsø, fra hun var 12 – 17 år.

Lene er meget socialt anlagt, men sætter en dyd i sine venner fra barndommen, hun har stadig venner fra folkeskolen og springgymnastikholdet.

“Jeg lever lidt efter, at man altid kan få nye venner, men ikke gamle venner. Jeg holder fast i dem fra min tidlige teenageår, det hele går så hurtigt i dag, vi udvikler os som mennesker, men må holde fast i relationerne”, siger Lene

Lene har to sønner Mads på 24 år og Troels på 18, hun ser selvfølgelig stadig mødregruppen fra sin ældste søn.

Efter folkeskolen valgte Lene handelsvejen, hun startede på handelsskolen. Lene tog en uddannelse og blev udlært som retssekretær i kriminal- og skifteretten i Vendersgade.

“Da jeg var færdig med min uddannelse, troede jeg, at jeg skulle være advokatsekretær, det var min drøm”, siger Lene.

I stedet kom der et dæk i vejen, Lene blev beskæftiget ved et dækfirma, de gik desværre konkurs og det blev starten på at blive selvstændig. Lene lavede sit eget firma, der importerede person- og lastbildæk.

“Jeg nåede en alder, hvor jeg enten skulle til at ansætte nogen i firmaet eller begynde at få nogle børn. Jeg var 28 år og valgte så børnene i stedet”, siger Lene.

Fredericia by som arbejdsplads

Ved et tilfælde fik Lene et vikariat i Fredericia Turistbureau, hvor hun blandt andet skulle sælge billetter til Hair, som dengang var headliner på  Fredericia Teater. Vikaren viste gode takter og da turistbureauet var en del af Erhvervsforeningen, blev hun ansat der som sekretær.

“Man nedlagde erhvervsforeningen og jeg blev ansat i kommunikationsafdelingen på Fredericia Kommune, hvor jeg arbejdede med events”, siger Lene.

Vi kommer vidt omkring, mens vi drikker vores kaffe, vi elsker begge Fredericia og snakken går om vores elskede by. Der tegner sig et billede af, at den bedste arbejdsplads for Lene er byen, hvor hun også selv bor helt centralt.

Hun var ikke færdig med det kommunale system, og blev senere ansat som Kulturkonsulent på Rådhuset. I otte år arbejder Lene med de store kommunale events. Harley Davidson-træf, Nordisk Kadetstævne og en del af de store tri-stævner var nogle af de events, der skulle arrangeres.

Business Fredericia

I maj 2015, så Lene et spændende job opslag, Fredericia Business blev etableret og de søgte en By- og Eventkoordinator. J

Hvordan fik du jobbet?

“Jeg synes dengang, at jeg havde meget at byde ind med, når direktøren kom fra Ribe. Jeg kendte Fredericia og erhvervslivet. Jeg var vant til at arbejde sammen med citycheferne og kendte byens events. Jeg ville skabe et samarbejde mellem byens aktører”, siger Lene.

Lene blev ansat og kunne være med til at starte noget nyt op fra bunden, det var starten på en fantastisk rejse.

“Det var et arbejde, hvor jeg fik muligheden for at arbejde med mine kreative sider, for mig har det været vigtigt med samarbejde mellem de forskellige organdonationer frem for at ringe til et bureau udefra”, siger Lene. 

At få skabt nogle nye samarbejdsmuligheder var spændende for Lene, hun havde erfaring fra sit job som kulturkonsulent. Hun havde afprøvet de store events, som Triatlon-VM og EM, så hun var ikke så skræmt over udfordringerne.

Hun nåede til et tidspunkt i livet, hvor tankerne om at skulle prøve noget andet strejfede hende. Da hun fik tilbudt jobbet som projektleder i MESSEC kom det på et lidt ubelejligt tidspunkt, men hun sagde ja. 

“Jeg var projektleder omkring en ny fagmesse som i dag hedder Move og nogle publikumsmesser. Jeg har bestemt ikke fortrudt det korte skifte, fordi jeg lærte en masse i det år, jeg var hos MESSEC”, siger Lene.

Business Fredericia kaldte igen på Lene. Det gav muligheden for at blive Erhvervskonsulent med fokus på strategisk midtbyudvikling. Det var med henblik på at tiltrække nyt erhverv til byen.

Passionen for Fredericia

“Fredericia har for mig altid været vigtig, både i det jeg laver nu og har lavet i mange år. Det arbejde har jeg ikke kunnet lave for en nabokommune, jeg arbejder med hjerte og brænder for byen. Jeg har været med fra de hårde tider, hvor der har været minus på tilflytter kontoen, til den transformation, vi er i. Det har været en fed rejse, når man ser, hvor man ser, hvor Fredericia er i dag” siger Lene.

Lene har bemærket at snakken om Frederica har ændret sig meget, når hun besøger København eller er til netværksmøder rundt omkring i landet. “Det er en anden positiv måde, man starter en samtale på, når man siger hvor man kommer fra”, siger Lene og fortsætter, “det er jeg kiste glad for”.

Fritiden

Lene er som så mange andre danskere hoppet på mountainbike-bølgen, hun har ligeledes fået en kæreste med flere fællesinteresser. Hun cykler MTB både i Frederica og Nyborg, hvor kæresten Lars Jørler bor. De har mange fælles interesser, han arbejder også med events.

Udover cyklen så styrketræner og løber Lene og går tur med sin bomuldshund gennem fæstningsbyen. Den er otte år gammel og hedder Snebold, da den er et vinterbarn.

“Jeg elsker at lave sund mad, det er min store passion, så kan man få et godt glas rødvin. Jeg kan godt lide at bruge byens restauranter, Den Engelske og Urbania Street Food.  Jeg bruger min by meget og elsker teateret og er meget social”, siger Lene.

Dine Fredericia yndlingssteder

Lene nævner Østerstrand på få sekunder. “Når man går op fra Danmarksgade og videre over Volden. Når jeg ser udsigten bliver jeg stille. Det er megafedt, at vi har Østerstrand, det giver os endnu en ting at være stolte af, 900 meter så er der blå-flag-strand. Det siger jeg til mine gæster, havnene er i ligeså kort afstand”, siger Lene.

Kanalbyen er også et af de steder, som Lene fremhæver, hun kan lide at følge udviklingen, C-Byen, haverne og de små kanaler. “Det sted har noget potentiale”, sige Lene.

“Volden er også en af mine favoritter. På Volden kan man fornemme byens historie, tænk hvis træerne kunne fortælle os hvad de har oplevet”, siger Lene filosofisk.

Fremtiden

“Når man runder de halvtreds år går nogen i panik, det har jeg ikke gjort. Man bliver mere opmærksom på den kvalitet, man putter ind i sit liv, jeg holder af hverdagen, og dem er der mange af. Man må hanke op i sig selv, hvis man ønsker forandring, der er plads til mange gode drømme for fremtiden”, afslutter Lene.

Vores kopper er for længst blevet tomme, det har været en hyggelig samtale på kaffebaren. Samtalen kunne have fortsat i timevis, men begge skal vi ud i vores elskede Fredericia. Døren går atter op og ud går Lene Hartmann Bach som Ugens Kurt.

https://www.billet.dk/gin-festival-2018#bio
Annonce