Mandag aften viste Fredericia Håndboldklub klassen, da de besejrede Grindsted GIF Håndbold med en klar sejr på 34-22 i Middelfart Sparekasse Arena.

Grindsted, nyoprykker i ligaen, har endnu ikke sikret sig en eneste sejr i denne sæson, og det blev hurtigt klart, at holdet manglede både ressourcer og erfaring til at matche værternes intensitet og tempo. Thorsten Fries er et navn de sent kommer til at glemme i Grindsted, men inden da skal man også have en forståelse for Grindsteds forudsætninger.

Grindsteds hold er præget af, at størstedelen af spillerne stadig er amatører uden kontrakt. Kun fire spillere i truppen er kontraktspillere – Jakob Villemoes, Kristian Ørsted, Frederik Iversen og Bjarke Nybo – mens resten af spillerne jonglerer håndboldkarrieren med civile jobs og andre forpligtelser. Det sætter dem i en svær situation mod de etablerede liga-klubber, hvor spillere har fuldt fokus på håndbolden. Det er vilkår, som klart viser forskellen i ressourcer og niveau mellem Grindsted og de mere rutinerede hold i ligaen.

Flere af Grindsteds spillere har tidligere trukket i FHK-trøjen, hvilket gav aftenens opgør en ekstra dimension. Målmand Christian Wetche har tidligere vogtet målet for FHK, mens forsvarsstyrken Kristoffer Jessen også har haft sin tid i Fredericia. Bagspilleren Bjarke Nybo og Kristoffer Vestergaard, som har spillet ungdomshåndbold for FHK, var også at finde på holdkortet – dog uden at Vestergaard nåede at få en seniordebut i en officiel kamp for klubben. Det gjorde opgøret specielt, både for Grindsteds spillere og de tilskuere, som husker dem fra Fredericia.

FHK satte hurtigt sit præg på kampen. De første 18 minutter var nogenlunde jævnbyrdige med FHK foran 8-6, men derfra trådte værterne i et ekstra gear og begyndte at trække fra. Grindsted havde svært ved at følge med, og FHK udnyttede deres bredere trup og højere tempo, som langsomt men sikkert gjorde opgøret til en ensidig affære. Få minutter senere var stillingen 10-6, og med profiler som Evgeni Pevnov, Anders Martinusen og Reinier Taboada, som hurtigt kunne tages ud for at spare kræfter, var FHK tydeligt i kontrol.

FHK’s målmand, Thorsten Fries, blev dog på banen og leverede en imponerende præstation med hele seks redninger på ti forsøg i første halvleg, hvilket gjorde det næsten umuligt for Grindsted at få indhentet Fredericias føring. Som første halvleg skred frem, viste Fries sin betydning yderligere og holdt Grindsted fra fadet. Ved pausen havde FHK bragt sig foran 17-7, og Fries havde markeret sig med hele 14 redninger på 21 forsøg – en præstation, som satte FHK i en stærk position til anden halvleg.

I anden halvleg blev niveauet mellem de to hold endnu mere tydeligt, da FHK valgte at rotere blandt spillerne. William Moberg og Martin Bisgaard blev hurtigt taget ud, og Grindsted benyttede øjeblikket til at reducere føringen til 19-12. Men FHK fik hurtigt skabt struktur og kontrollerede kampen igen. Flere af FHK’s breddespillere kom på banen, da Jonas Kruse og Frederik Jægerum blev sendt ind og bidrog positivt. Senere i halvlegen blev også Arnor Vidarsson sendt i spil, mens Mads Kjeldgaard tog over i midterforsvaret for Lasse Balstad, der fik fri midtvejs i anden halvleg.

Med 12 minutter tilbage markerede Thorsten Fries sig på ny – denne gang i den anden ende af banen. FHK var tilbage i deres defensive rytme, og Fries udnyttede en chance til at score i det tomme mål og udbygge FHK’s føring til 27-16, mens Grindsted havde satset med en syv-mod-seks-opstilling. Målet blev et symbol på FHK’s dominans, da de effektivt udnyttede Grindsteds satsning og cementerede deres kontrol over kampen.

En anden spiller, der skilte sig markant ud, var Kasper Young. Selvom han normalt spiller på højre fløj, fik han frihed til at operere på højre back og udnyttede det til fulde. Young dominerede spillet og satte et markant præg på kampen med ni mål på ti forsøg – især i slutfasen, hvor hans præcise langskud yderligere afgjorde kampen.

Kampen endte med en sikker sejr på 34-22 til FHK, der nu kan se frem mod torsdagens vigtige Champions League-opgør mod Eurofarm Pelister med fornyet selvtillid. Med sejren avancerede FHK til ligaens andenplads, hvor de nu har tre point op til førerholdet GOG. Næste ligakamp for FHK er på søndag, hvor holdet møder Mors-Thy Håndbold på udebane.