Det blev tæt, men missionen lykkedes for FHK. Det blev til en sejr på 29-28 på hjemmebane mod Skjern efter en tæt kamp.

Efter to udekampe i træk og lige så mange nederlag – først et i ligaen mod TTH Holstebro og senest i Champions League-opgøret mod Dinamo Bucuresti – stod Fredericia Håndboldklub over for en vigtig opgave: at finde tilbage til vinderkursen. Missionen var dog på ingen måde let, da modstanderen, Skjern Håndbold, er kendt for at være en hård og velorganiseret modstander, som kan byde selv de bedste hold op til dans.

FH K havde fordelen af at spille på hjemmebane i Middelfart Sparekasse Arena, hvor de normalt har en stærk opbakning fra deres engagerede fans og traditionelt set står som favoritter i de fleste opgør. Publikum havde store forventninger om, at holdet ville rejse sig og levere en stærk præstation mod Skjern for at genvinde momentum og vise, at de kan håndtere både nationale og internationale udfordringer.

Skjern kom bedst fra start

I kampens indledende fase så det dog alt andet end lovende ud for FHK. Holdet kæmpede for at finde rytmen i deres angrebsspil, som manglede det flydende samspil og den skarphed, der normalt kendetegner dem. Hverken tempoet eller kreativiteten var til stede, og som konsekvens lykkedes det dem sjældent at bryde igennem Skjerns kompakte forsvar.

På den defensive front stod det heller ikke meget bedre til. FHK’s forsvar blev flere gange splittet ad af Skjerns hurtige kombinationer og aggressive angrebsspil, hvilket skabte store åbninger, som gæsterne udnyttede til fulde. Samtidig havde målmand Sebastian Frandsen svært ved at finde rytmen og manglede den nødvendige skarphed i sine redninger, mens hans kollega i den modsatte ende, Christoffer Bonde, leverede en fremragende præstation mellem stængerne for Skjern.

Situationen blev kun værre, da Skjern bragte sig foran 8-4 efter et kvarters spil. Det tvang FHK’s cheftræner, Gudmundur Gudmundsson, til at tage en tidlig timeout for at få styr på tropperne og forsøge at vende kampens momentum, inden det var for sent.

Trods FHK’s opblomstring i angrebsspillet efter timeouten lykkedes det dem ikke at få helt fat om kampen. Tre gange havde de muligheden for at udligne, men hver gang manglede den sidste skarphed eller den afgørende aflevering, og i stedet kunne Skjern trække fra igen og bringe sig foran 9-7. Mod slutningen af første halvleg begyndte FHK dog at få et lille momentumskifte i deres favør.

Med kun tre redninger ud af 14 forsøg besluttede Gudmundsson at tage Sebastian Frandsen ud af målet og erstatte ham med Thorsten Fries. Indskiftningen af Fries gav straks en positiv effekt. Han leverede en vigtig redning, som blev fulgt op i den anden ende af en reducering fra Reinier Taboada, der med et velplaceret skud fik bragt FHK tættere på. På trods af dette gik FHK til pause bagud 12-11 efter en første halvleg, hvor de i store dele havde kæmpet for at følge med Skjern.

Den afgørende forskel mellem de to hold i første halvleg var uden tvivl Skjerns målvogter, Christoffer Bonde, der stod som en mur i målet og leverede redning på redning. Ved pausen kunne han noteres for en imponerende redningsprocent på 47 procent, hvilket tydeligt understregede hans betydning for, at Skjern kunne gå til pause med føringen.

FHK kom bedst ud til anden halvleg

FHK fik en lovende start på anden halvleg og viste fornyet kampgejst. De kæmpede sig tilbage i opgøret og kom på omgangshøjde med Skjern. Efter 42 minutters spil fik de endda en gylden mulighed for at tage føringen med to mål ved stillingen 19-18, da Thorsten Fries, der var trådt i karakter i målet, leverede en vigtig redning på et straffekast. FHK formåede dog ikke at udnytte denne momentumskabende mulighed.

I stedet begyndte FHK at lave en række uprovokerede fejl, som Skjern straks straffede. Med tre hurtige scoringer i træk vendte Skjern billedet og bragte sig foran 21-19 med et kvarter tilbage af kampen. Det tvang Gudmundur Gudmundsson til at reagere og tage endnu en timeout for at forsøge at stoppe blødningen. Under timeouten gav han klare instrukser og besluttede sig for at satse i angrebet ved at spille syv mod seks.

Med 11 minutter tilbage på uret var det Skjerns træner, Mathias Madsen, der følte behov for at trække i nødbremsen. Han kunne fornemme, at FHK var ved at få overtaget og få momentum på deres side. Med den aggressive syv-mod-seks taktik, som FHK havde indført, begyndte hjemmeholdet at lægge et massivt pres på Skjerns forsvar. Madsen, velvidende at kampen kunne tippe, hvis ikke hans hold fandt en løsning, besluttede at kalde timeout for at samle tropperne, justere taktikken og genetablere roen i Skjerns spil.

FHK fik momentum i slutningen af kampen

FHK formåede at bevare deres momentum efter Skjerns timeout. Et par solide forsvarsaktioner lagde yderligere pres på gæsterne, og gav FHK nye muligheder i angrebet. Med syv minutter tilbage af kampen kæmpede FHK sig tilbage på lige fod med Skjern. I en nøje indøvet frikastopstilling blev Kasper Young sat op, og han svigtede ikke. Med et kraftfuldt skud sendte han bolden i nettet og udlignede til 25-25, hvilket fik taget til at lette i Middelfart Sparekasse Arena.

Stemningen i Middelfart Sparekasse Arena blev endnu mere elektrisk kort efter, da Evgeni Pevnov udførte et smukt lob, som overraskede Skjerns målmand, Christoffer Bonde, og gav FHK føringen med 26-25. Dette skabte fornyet jubel blandt tilskuerne og tvang Skjerns træner, Mathias Madsen, til at tage endnu en timeout med seks minutter tilbage, i håb om at kunne vende kampens udvikling og dæmpe FHK’s momentum.

I kampens afsluttende minutter gik det FHK’s vej, og holdet formåede at fastholde det momentum, de havde opbygget. William Moberg og Anders Martinusen spillede en afgørende rolle i angrebet, hvor de gang på gang fandt vej gennem Skjerns forsvar. Samtidig fortsatte Thorsten Fries i målet med at levere en række vigtige redninger, der gang på gang satte en stopper for Skjerns skytter.

Med et minut tilbage på uret var FHK foran 29-27, og det så ud til, at de havde kontrol over kampens afslutning. Noah Gaudin forsøgte at reducere for Skjern, men hans skud blev afvist af en velspillende Thorsten Fries, hvilket fik FHK til at tage en timeout for at sikre sejren.

Efter timeouten fik Anders Martinusen, der allerede havde haft en fremragende kamp, muligheden for at sætte en sidste prik over i’et med endnu en scoring. Men denne gang lykkedes det ikke, og i stedet fik Skjern reduceret til 29-28, som også blev kampens endelige resultat. FHK kunne dermed trække sig sejrrigt ud af opgøret efter en intens kamp, hvor de viste både vilje og evne til at kæmpe sig tilbage og sikre de vigtige point.

Fries og Martinusen gjorde forskellen

Den afgørende faktor for FHK’s opsving i anden halvleg blev Thorsten Fries’ præstation efter hans indhop i målet. Med ti redninger ud af 25 forsøg sluttede Fries med en imponerende redningsprocent på 40, hvilket gav FHK det nødvendige defensivt fundament til at kæmpe sig tilbage i kampen. Hans redninger, især i de afgørende momenter, gjorde en stor forskel og satte en stopper for Skjerns forsøg på at afgøre kampen til deres fordel.

På den offensive front spillede Anders Martinusen også en nøglerolle med sine ti mål. Hans skarphed og evne til at afslutte under pres var afgørende for FHK’s angrebsspil, der løbende udfordrede Skjerns forsvar og holdt dem på tæerne gennem hele opgøret.

FHK’s næste udfordring bliver på torsdag i Champions League, hvor de står over for Sporting på hjemmebanen i Odense. Her spiller FHK hovedparten af deres hjemmekampe i den europæiske turnering, og holdet vil uden tvivl forsøge at bygge videre på den positive udvikling fra dagens kamp mod Skjern og få en vigtig sejr i den prestigefyldte turnering.