Trinitatis Kirke har tilført et nyt medlem til sit musikalske hold i form af Tobias Dahl, som for nyligt tiltrådte som organist den 1. marts. Tobias Dahl har tidligere studeret ved både Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg og Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, og han har senest fungeret som organist i Skive Kirke.

Tobias er født i 1993, han har gået i skole i Stenlille lidt uden for Sorø, han har altid spillet musik, det samme har hans søster, som nu bor i Norge og faktisk lever af, netop det; at spille musik. Tobias har også to brødre, en landmand og en kleinsmed, man skal altså ikke partout være noget ved musikken, for at hedde Dahl til efternavn.

– I mit sabbatår skulle jeg tjene penge, som andre også gerne vil i deres sabbatår, så jeg spillede musik, var lærervikar og passede grise. En eller anden dag fik jeg ideen om at det kunne være sjovt at spille musik på fuld tid, derfor søgte jeg ind på kirkemusikskolen, hvor man kan lære at spille orgel, så kunne jeg vikariere i kirken om søndagen og få SU i hverdagene på uddannelsen, siger Tobias, med et smil.

Det var en mundfuld for Tobias, han spillede musik på fuld tid, havde en deltidsstilling som organist i en kirke, samtidig med at han studerede på kirkemusikskolen.

– Sideløbende spillede jeg også til en musical i København, på et eller andet tidspunkt var jeg ved at gå helt ned, der var simpelthen for travlt, med at øve og spille alle mulige steder, så var jeg nødt til at beslutte, hvad jeg gerne ville og kunne mærke, at det nok var orgelet, der trak allermest i mig, det er meget fascinerede med det store instrument, den lille tangent kan både få det til at lyde stort og kraftigt, men samtidig lille og fint. Samtidig er organistuddannelsen på konservatoriet meget bred, man bliver undervist i korledelse, musikteori, vi lærer at improvisere på klaver og orgel, det lærer man ikke andre steder, uddyber Tobias.

Der var ikke plads i København

Da Tobias skulle optages på konservatoriet, var der ingen pladser i København. Heldigvis ville konservatoriet i Esbjerg mere end noget andet, gerne optage ham. Bacheloren læste han i Esbjerg og senere hans kandidat i Aarhus, faktisk er han nu i gang med solistuddannelsen – en uddannelse på PhD-niveau, men med fokus på performance i stedet for forskning.

Orgelet, der står overfor en større renovation, er opgjort af hundredevis af små og store fløjter. Foto: AVISEN.

– Min musikalske opvækst var med rytmisk musik, og som barn gik jeg til folkedans. Efterfølgende har jeg så spillet og uddannet mig indenfor klassisk musik, og i min fritid spiller jeg utrolig meget folkemusik, faktisk har jeg en duo, min duo-makker bor i Strib, vi har spillet sammen siden mit første år på konservatoriet, rent fagligt har jeg en bred ballast, har også sunget meget i kor, så af alle mulige omveje er jeg landet her, fortæller Tobias Dahl.

– Op til sommeren 2022 var jeg organist i Skive, arbejdede fuld tid, imens jeg samtidig studerede fuld tid i Aarhus, jeg har nok været lidt for god til at fylde min tid ud, trængte simpelthen til en pause, derfor tog jeg orlov fra studiet og sagde mit job op i Skive, de sidste otte måneder har jeg brugt på at komponere, spille koncerter og fik alligevel også tid til at studere lidt i Tyskland, undervejs begyndte jeg at savne det at have kollegaer, for ikke at tale om en fast base, jobbet her dukkede op på det helt rigtige tidspunkt, forsætter han.

Fredericia som base, giver god mening for Tobias og hans kæreste. Med familie på Sjælland og i Schleswig-Holstein, er det den perfekte base. For dem vil det være ideelt at bo her, derfor er de to også på husjagt.

Organisten har en helt speciel rolle

Der er meget skjult arbejde som organisten også tager sig af, faktisk skal Tobias lave næsten lige så meget administrativt arbejde som han skal sidde på bænken ved orgelet.

– Der er meget forberedelse, til søndagsgudstjenesten bruges der tæt på syv timer i form af forberedelse og selve det at spille til gudstjenesten, der går tid med, hvad der skal spilles, få det til at matche det præsten gerne vil, skabe en god helhed og samtidig skal salmerne også øves. Til jul og påske, er der endnu mere forberedelse, foruden 5. og 6. juli her i byen, som selvfølgelig er vigtige dage i kirken. Sammen med Niels Erik Aggesen, som er min forgænger og nu organistassistent i kirken er jeg også allerede i gang med forberedelserne til 5. og 6 juli i 2024, det store jubilæumsår. Foruden dem er der øvrige koncerter, bryllupper og bisættelser, desuden underviser jeg også koret, alt hvad de skal kunne, skal jeg også kunne selv, fortæller Tobias og fortsætter:

– Man er organist og spiller til alle højtiderne, men på en måde er man også leder af et spillested, for det er mig som arrangerer alle koncerterne, jeg står for at booke, jeg står på praktikken omkring afviklingen i sammenspil med kirketjeneren og vores frivillige, ydermere står jeg for markedsføringen omkring dem, selvfølgelig i tæt samarbejde med menighedsrådet, som tit er med til at vælge koncerterne.

Orgelet fylder et helt rum, her er de store fløjter, bælgen og al elektronikken gemt af vejen. Foto: AVISEN.

Det klassiske spiller Tobias gerne efter noder, men det meste andet spilles efter gehør.

Kommer der specielle ønsker til bryllupper eller bisættelser, beror noder hertil ofte alligevel på andres transskriberinger og nogle gange ikke særligt vellykket endda, hvorfor så ikke være sikker og gøre det selv.

– I folkemusikken, gør det samme sig gældende, det er tit på gehør, ligeledes gælder det også for den rytmiske musik. Improviserer jeg til en gudstjeneste, kommer det også ud af min fantasi og et indre gehør, for forspil til salmerne, de er improviserede, sommetider improviserer jeg under nadveruddelingen. Nogle gange er det lettere at indkapsle dagens stemning og den energi, man møder i rummet ved hjælp af improvisationen.

Her ses det lille blad, som vibrerer når luften blæses igennem fløjten. Foto: AVISEN.

Musikere og organister kan siges at have deres egne fingeraftryk i den musik, de spiller, for selvom de samme noder spilles og det er den samme tone, der gives an, så lyder musikken og salmerne anderledes alt efter, hvem det er som spiller dem.

– Man har sit eget særpræg, det er lige som med tale, alle har sit, foruden det er der en generationsforskel på min og Niels Eriks (tidligere organist, red.), vi spiller anderledes, selvom vi spiller det samme, det er som med ord, nogen bruger andre ord selvom de har samme mening, det ene er ikke bedre end det andet, det er bare anderledes, forklarer Tobias.

Det er altså en ny lyd, man hører i Trinitatis Kirke, de samme toner, men de kommer i en anden form, Tobias der med sine 30 år, anerkender at han er en ung organist, er glad for at være endt, hvor han er, på netop den bænk, ved netop det orgel, i netop den kirke, i netop den by, hvor han håber snart at kunne flytte i hus og starte en familie, for der er en lille på vej, måske endnu en musiker, måske endnu en ny lyd.

0 0 stemmer
Article Rating
Følg
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer