Det var ikke altid lige kønt, men missionen lykkedes. Fredericia Håndboldklub vandt 33-29 mod Ribe-Esbjerg, og hvad man ikke vidste inden kampen var, at fredericianerne var ramt på ressourcerne.

Minimum uafgjort og så ville FHK være slutspilsklar. Det var simpel matematik for Fredericia Håndboldklub, da de gik indtil opgøret mod Ribe-Esbjerg, men i ugen op til kampen har fredericianerne haft andet end det sportslige at skulle tage hensyn til.

Mod Aalborg for et par uger siden blev Nikolaj A. Nielsen skadet, og i den seneste periode har Jakob Frederiksen ikke været med i kamptruppen. Det skyldes, at han er ramt af sygdom, og op til kampen mod Ribe-Esbjerg har der været endnu flere komplikationer at tage hensyn til. Både Kasper Young og Reinier Taboada har været ramt af sygdom, men det trodsede de og var med fra start mod Ribe-Esbjerg.

Fra lægterne så igen mange tilskuere til. ADP loungen var propfyldt med spisende sponsorer før kampen, og de kunne hører Gudmundur Gudmundsson fortælle om, at Ribe-Esbjerg var kommet til Fredericia for at ville løbe med hjemmeholdet, og den profeti holdt stik.

Inde i thansen ARENA så 2.190 tilskuere. Der var efterskoleelever fra Vejle Idrætsefterskole, og så blev de frivillige i Fredericias foreninger belønnet med, at de kunne komme gratis ind og se håndbold, hvis de ville. Det gjorde, at stemningen var i top med de mange tilskuere, der i starten kunne se et hjemmehold være i knibe.

adp-as.dk

Ribe-Esbjerg spillede ekstremt hurtigt og kynisk. FHK’s forsvar stod fladt, og det gjorde, at det blev et skydetelt mod Thorsten Fries’ mål, og i den anden ende var det et ekstremt aggressivt Ribe-Esbjerg-forsvar, der tog stor højde på både Reinier Taboda og James Junior Scott. Det gjorde, at FHK havde svært ved at tilspille sig åbne chancer.

Det kunne også ses på måltavlen. Enkelte drøn blev det til fra både Taboada og Scott, men det ikke nok til at holde FHK på omgangshøjde med Ribe-Esbjerg. Gudmundur Gudmundsson har nogle gange fået skudt i skoene, at han venter for længe med at skifte ud, men mod Ribe-Esbjerg var han kynisk. Gudmundsson tog timeout ved stillingen 9-6 til Ribe-Esbjerg efter et kvarter, og Junior Scott og Taboada blev taget ud. De kom ikke på banen igen, da det ikke fungerede mod Ribe-Esbjergs aggressive forsvar.

I stedet kom Kristian Stoklund og Nicolaj Nørager på banen i bagkæden. På banen til ligadebut kom den unge stregspiller Carl Büchmann, da der fra det 15. minut og resten af kampen blev spillet syv mod seks for FHK’s vedkommende. Det kombineret med, at Emil Tellerup afløste Thorsten Fries vendte kampen.

Efter et par hurtige mål fik FHK reduceret til  9-10, og efter 24 minutter bragte en velspillende Nicolaj Nørager FHK i front for første gang i kampen, da han scorede til 13-12 på et gevindskud. FHK gik også til pause med momentum. Anders Kragh Martinusen kanonerede bolden i mål i første halvlegs sidste sekund, hvilket betød, at stillingen var 16-16.

Det var efter en første halvleg, hvor fredericianerne ikke havde spillet prangende, og at FHK havde haft problemer med især William Aar i Ribe-Esbjergs bagkæde. Det ændrede sig i anden halvleg, hvor FHK fik lukket af defensiv, da Ribe-Esbjerg spillede i det etablerede angreb.

Til gengæld opstod der en ny problematik. FHK’s syv mod seks var ikke altid lige skarpt. Det gjorde, at Ribe-Esbjerg flere gange fik scoret i tomt mål, og havde det ikke været for de episoder, var det ikke blevet tæt til det sidste. Det var dog en kalkuleret risiko for FHK.

– Det er en del af det, og det kan ingen undgå. Vi skal have is i maven, når det sker, da vi fik meget ud af syv mod seks, sagde Gudmundur Gudmundsson efter kampen.

Gudmundsson kunne se Ribe-Esbjerg komme foran 18-17, men så strammede fredericianerne grebet og kom foran 23-21. Det fik Ribe-Esbjerg til at reagere med en timeout, og det gjorde, at kampen begyndte at bølge frem og tillbage. Ribe-Esbjeg fik sat en prop i.

Ved stillingen 27-24 efter 46 minutter fik FHK muligheden for at trække fra. Elvar Asgeirsson skød forbi mål, og FHK kunne derfor komme foran med fire mål. Muligheden blev misbrugt af Nicolaj Nørager, og i stedet kunne Ribe-Esbjergs keeper, Águst Björgvinsson, kaste bolden i tomt mål til 27-25. Med et brændt skud af Kasper Young i det efterfølgende angreb, kunne Simon Birkefeldt med 11 minutter igen reducere yderligere.

Kristian Stoklund fik sat en prop i for en stund, og på en dag, hvor det etablererede seks mod seks, ikke var det fortrukkende system, endte Stoklund med at spille en hovedrlle som dirigenten i FHK’s offensive satsning.  Det duftede for alvor af, at FHK ville vinde, da stillingen var 30-27 med fem minutter igen, og fredericianerne to gange fik muligheden for at komme foran med fire.

Den ene gang blev Carl Büchmann reddet, og den anden gang ved samme stilling lavede Kristian Stoklund en fejlaflevering. I stedet bragte Jonas Larholm med to scoringer i træk spændingen tilbage i kampen med to minutter igen. Det fik Gudmundsson til at forlange timeout. Unge Büchmann fik plads på stregen, men brændte igen på Björgvinsson. Det var dog ikke en utilfreds træner, der evaluerede på stregspilleren efter kampen.

– Carl er kommet ind i sidste uge, og det har været godt at få ham. I dag var hans første kamp, og han gjorde det godt, forklarede Gudmundsson.

Returbolden på Carl Büchmanns skud røg ud til FHK, og i stedet kunne Kristian Stoklund sætte sig igennem og kanonere bolden i kassen til 31-29. I det sidste minut trak FHK yderligere fra, og endte med at kunne lade sig hylde for en sejr på 33-29, der sender holdet i slutspillet.

– Det betyder utrolig meget. Det var et mål for sæsonen, og det at vi afgjorde det selv og ikke er afhængige af andre er dejligt, sagde Martin Bisgaard efter opgøret.

Forude venter to kampe i grundspillet inden, at der tages hul på slutspillet.

– Vi skal jagte de point vi kan inden slutspillet, og så må vi se puljen, og se om vi kan drille de andre , sagde Bisgaard.

Næste gang FHK skal i kamp er onsdag den 29. marts på udebane mod KIF Kolding.